Verleden & Toekomst
Press Esc to close
2017
dinsdag 1 augustus 2017
Onlangs bereikte ons het verdrietige bericht dat op vrijdag 7 juli op 80-jarige leeftijd Egbert de Graeff in Gorinchem is overleden. 
Egbert kwam van 1958 tot 1962 uit voor het Nederlands Elftal Heren. Egbert was keeper en speelde drie interlands, onder andere tijdens de Olympische Spelen van Rome 1960, waar hij met Nederland de negende plaats behaalde. 
Recent noemde hij Batavieren Lau Mulder en Jan Anjema (die later zijn trainer werd) zijn grote voorbeelden. 
 
dinsdag 4 juli 2017
Gastheer van de dag Geert van Eijk verwelkomde op maandag 3 juli tien Batavieren met koffie en Limburgse vlaai op De Peelse, nabij Venlo, voor een heerlijke dag golf.  Gezien de vrije dag van het MKB in de regio, was het een drukte van belang op de eerste tee, maar uiteindelijk gingen drie Batavieren-flights, met in totaal elf Batavieren van start.  Opvallend was dat tijdens de ronde een aantal greenkeepers druk bezig was met de greens, en zo kon het ook gebeuren dat tijdens het spelen van de hole plotseling de pin
 
vrijdag 23 juni 2017
Nieuwsafbeelding
Op 6 juni bereikte ons het droevige bericht dat, na een kort ziekbed in het ziekenhuis in Venlo, is overleden: Theo Houwen (82). Via school- en straathockey vond hij zijn weg naar het hogere hockey. Hij werd in 1953 lid van de Venlose Hockey Club (VHC), die in die tijd vaak om de landstitel streed met HHIJC, Togo, HDM en Laren. Met VHC, onder leiding van goodold captain Piet Nefkens, werd Theo in 1955 landskampioen. Eind jaren vijftig werd hij gekozen in het Nederlands Elftal en in 1959 werd Theo uitgenodigd voor De Batavieren. Hoogtepunt
 
maandag 19 juni 2017
Nieuwsafbeelding
De Batavieren gaan weer naar Rockanje. Op zaterdag 1 juli wordt in dit prachtige kustplaatsje een Batavieren-familietoernooi georganiseerd (met inloop op vrijdag 30 juni en uitloop op zondag 2 juli). Het format is seven-a-side, maar in je eentje, met twee, drie, vier, vijf of zes ben je ook van harte welkom. We delen je in een leuk team in. Ook welkom ben je voor alleen de bbq. Of op zondag voor de wedstrijd tegen de Boekaniers om 13.00 uur!
 
dinsdag 13 juni 2017
Golf Club Broekpolder was op maandag 12 juni wederom gastheer van de 48e editie van de golfwedstrijd tussen de Batavieren en de Flamingo’s (cricketers).  De baan lag er schitterend bij, zo af en toe een zonnetje, maar ook een heel stevige wind. Het team van 12 Batavieren was aangevuld met twee waardevolle golfers (van de hockeyers 60+) en het team van veertien bond de strijd aan met vijftien Flamingo’s.  De afgelopen drie jaar hadden de Batavieren relatief eenvoudig gewonnen, maar de Flamingo’s hadden zich deze keer beter
 
donderdag 25 mei 2017
Droevig nieuws: Willem Pijpers is op 22 mei overleden, hij is 69 jaar geworden. Willem was midden jaren zeventig keeper van Amsterdam heren 1, waarmee hij in 1975 landskampioen werd. In datzelfde jaar maakte hij deel uit van het Nederlands team tijdens het WK in Kuala Lumpur en werd hij lid van de Batavieren, als nummer 309.
 
dinsdag 25 april 2017
Nieuwsafbeelding
Wederom was 'de Kennemer' gastheer van de jaarlijkse onderlinge golfwedstrijd. Vanuit Friesland tot en met Limburg maakten Batavieren op maandag 24 april de reis naar Zandvoort om een mooie golfdag met elkaar te hebben.  Met de Batavierenvlag hevig wapperend aan de mast, streden 24 Batavieren om de Houten Batavier.  Ondanks dreigende wolken bleef het droog, er was geen zon, maar dus wel een stevige wind.  De eerste prijs ging verrassend (want niet zo lang geleden kreeg hij een nieuwe knie!) naar
 
donderdag 13 april 2017
Op 12 april werd de fusie van twee Schiedamse hockeyclubs gevierd met een wedstrijd tegen De Batavieren. Uiteraard werd het duel tegen HC Schiedam gewonnen. Met 5-4, mede dankzij een aantal rake strafcorners van Bram Lomans. Al droegen de eerste en tevens enige vijf minuten van Gert-Jan Schlatmann zeker ook bij aan de zege, zo liet menig Batavier per e-mail weten. Belangrijker dan de drie punten: de woensdagvond bleek een schot in de roos voor een potje hockey met een volwaardig Batavieren-team!
 
dinsdag 21 februari 2017
Nieuwsafbeelding
Goed nieuws: Rabobank blijft tot en met 2018 de Batavieren ondersteunen. Naast een financiële bijdrage, blijft de bank ook twee keer per jaar de productie en verzending van De Batavier verzorgen. 
 
dinsdag 3 januari 2017
Nieuwsafbeelding
Jan-Willem van Erven Dorens gaf een interview aan hockey.nl  over de boycot van de Olympische Spelen van Melbourne in 1956 en het eerbetoon in Boedapest zestig jaar later. Hieronder integraal zijn verhaal, opgetekend door Merel Barreveld:

Van Erven Dorens heeft na zestig jaar begrip voor sportboycot
 
2016
zondag 4 december 2016
Nieuwsafbeelding
Op 74-jarige leeftijd is Charles Coster van Voorhout op 26 november jl. overleden. Hij was al langere tijd ernstig ziek. 

 
dinsdag 29 november 2016
Nieuwsafbeelding
Tot vreugde van het bestuur heeft Niek van Exel besloten de taak van lustrumvoorzitter op zich te nemen. In het seizoen 2017/2018 vieren de Batavieren hun 80-jarig bestaan. De komende weken zal de lustrumcommissie verder vorm krijgen, de lustrumagenda zal begin 2017 bekend zijn.
 
maandag 21 november 2016
Nieuwsafbeelding
Zestig jaar na de boycot van de Olympische Spelen van Melbourne zijn  Eddy Zwier, Jan Willem van Erven Dorens, Ab van Grimbergen, Willem Honnebier, Bert Keulen en Gerrit Kristen als helden ontvangen in Boedapest. Zij werden onder meer gehuldigd door de Hongaarse parlementsvoorzitter László Kövér. Het was een officieel eerbetoon vanwege hun afwezigheid tijdens de Spelen van 1956 in Melbourne, geboycot door ons land na de Russische inval in Hongarije.
 
zondag 13 november 2016
Nieuwsafbeelding
Erik Cornelissen, KNHB-voorzitter en Batavier, is voor een periode van vier jaar verkozen tot lid van de Executive Board van de Internationale Hockey Federatie (FIH). Hij vult hiermee het gat op dat een andere Batavier, Jan Albers, achterliet. Bekijk hier de promotievideo die Erik liet maken in de aanloop naar de verkiezingen.
 
zondag 6 november 2016
Nieuwsafbeelding
De ALV vond op zaterdag 5 november plaats in de glazen zaal van het clubhuis van Amsterdam. Ruim vijftig Batavieren gaven acte de présence op deze avond waarop drie Glenn Schuurman, Taeke Taekema en Valentin Verga tot Batavier werden geslagen, Hans Willem Dicke en Melchior Looijen het bestuur verlieten, Oene van Brunschot als penningmeester tot het bestuur toetrad, Michel van den Heuvel (Eisenhower Trofee), Dicke (Amstelbokaal) en Rogier van 't Hek (Ereledenbeker) in de prijzen vielen en het nieuwe shirt werd gepresenteerd. De foto's:
 
zaterdag 1 oktober 2016
Nieuwsafbeelding
Droevig nieuws: op 29 september is Otto ter Haar op 73-jarige leeftijd overleden. Hij speelde als tophockeyer zijn hele loopbaan voor Hilversum - de club waar hij in 1999 tot erelid werd benoemd - en kwam 24 keer uit voor het Nederlands elftal. Hoogtepunt in zijn hockeyleven was deelname aan de Olympische Spelen van Mexico in 1968. Maar boven alles was Otto een ongelooflijk aardige man en een echte Batavier, die vaak acte de présence gaf bij wedstrijden en bijeenkomsten - ook de laatste jaren, ondanks zijn ziekte. We gaan hem missen.
 
donderdag 15 september 2016
Nieuwsafbeelding
De Borrel van het Eerste Uur vond ook dit jaar plaats op de Haagsche. Op deze fraaie golfclub verzamelden zich een twintigtal Batavieren met clubs en ballen en na 18 holes bleek Hans Kruize het best te hebben gespeeld. 
Bij de borrel sloot zich nog een aantal leden aan, onder wie Jacques Brinkman. Hij gaf tijdens het aansluitende diner zijn visie op het Nederlandse mannenhockey en dat leidde uiteraard tot flink wat discussie aan tafel. En zoals altijd bleek het vroeger allemaal een stuk beter te zijn geweest.
 
zondag 28 augustus 2016
Nieuwsafbeelding
De Sneeker MHC vierde op zaterdag 27 augustus het 90-jarig bestaan. Midden in de zomervakantie was het lastig om een elftal samen te stellen, maar acht Batavieren werden gevonden om naar Friesland af te reizen. 
 
zondag 21 augustus 2016
Nieuwsafbeelding
Het jaarlijkse treffen met Shell werd gespeeld op zaterdag 20 augustus op Rotterdam. Over deze wedstrijd kunnen we kort zijn: met ruime cijfers werd er gewonnen. We hebben beloofd de cijfers niet openbaar te maken, in ruil voor de belofte dat Shell bij het aannamebeleid hockey weer zal gaan aanmerken als belangrijke factor. 
 
dinsdag 28 juni 2016
Nieuwsafbeelding
Bondscoach - en Batavier, maar dat staat er los van - Max Caldas heeft twaalf Batavieren opgenomen in zijn olympische selectie voor Rio 2016: Seve van Ass, Billy Bakker, Jeroen Hertzberger, Rogier Hofman, Robert van der Horst, Robbert Kemperman, Jaap Stockmann, Hidde Turkstra, Bob de Voogd, Mink van der Weerden en Sander de Wijn.  Als reserves zijn Pirmin Blaak en Constantijn Jonker, beiden Batavier, aangewezen. Tel hierbij op dat Batavier Taco van den Honert assistent is van Max en de conclusie luidt: de Batavieren gaan voor goud in
 
zondag 12 juni 2016
Nieuwsafbeelding
Op Schaerweijde werd op zondag 12 juni door de Batavieren weer eens tegen Jong Oranje gespeeld. De selectie van bondscoach Eric Verboom is in voorbereiding op het WK eind dit jaar in India en telt nog veel spelers. Zoveel dat de Batavieren het in twee wedstrijden van een half uur tegen twee verschillende teams moesten opnemen.  De eerste wedstrijd boden we, met de 55-jarige Rick Volkers in de gelederen, de nieuwe Oranje-lichting goed tegenstand: 2-2. In de tweede ontmoeting, in de stromende regen in Zeist, was de koek een beetje op en
 
vrijdag 10 juni 2016
Nieuwsafbeelding
Op een zonovergoten maandag 10 juni werd de 47e editie van de traditionele golfwedstrijd tussen de Batavieren en de Flamingo's (cricketers) gespeeld. Wederom was Broekpolder een perfecte gastheer en de baan, met name de greens, was in uitstekende conditie.  Twaalf Batavieren gingen de strijd aan met tien Flamingo's en met vier flights op het terras was de tussenstand 4-4. De beslissende punten werden door de laatste Batavieren-flight keurig binnengebracht, waardoor de eindstand 6-4 was in het voordeel van de Batavieren.
 
donderdag 28 april 2016
Nieuwsafbeelding
De traditionele, jaarlijkse Batavieren- golfwedstrijd ('de Onderlinge') vond plaats op maandag 25 april op de Kennemer in Zandvoort. Het was koud, nat en winderig, met heel af en toe een zonnestraal; uitdagend golfweer derhalve. Er hadden zich liefst dertig Batavieren ingeschreven, een recordopkomst.  Bijzonder goed was de aanwezigheid van Dirk-Jan Bender, die na heftig fysiek ongemak in 2015 zijn mobiliteit heeft herwonnen. 
 
maandag 4 april 2016
Op zondag 13 maart is totaal onverwacht overleden Hans Spoelstra, Batavier nr. 189. Hans, die 83 jaar is geworden, zal voor altijd worden herinnerd als captain van de Delftse studs, die in 1958 landskampioen werden. 
Op donderdag 17 maart overleed André Boersta, Batavier nr. 87. HHYC'er André, die 91 jaar werd, speelde 48 interlands en won brons op de Olympische Spelen van Londen in 1948 en zilver in Helsinki in 1952.
 
2015
maandag 9 november 2015
Nieuwsafbeelding
De goed bezochte ALV op SCHC op zaterdag 7 november werd een geslaagde avond. We verwelkomden vier nieuwe leden (Robert Tigges, Hidde Turkstra, Lucas Judge en Hidde Kruize), Piet Gunning (meest gespeelde wedstrijden) en Gijs Wetering (meest  verdienstelijk  voor De Batavieren) vielen in de prijzen en voormalig KNHB-directeur Johan Wakkie mocht voor de tweede keer - een unicum - de Eisenhowertrofee in ontvangst nemen voor zijn grote bijdrage aan het Nederlandse hockey in de afgelopen twee decennia.  Na afloop stond er zoals
 
zondag 11 oktober 2015
Nieuwsafbeelding
De Algemene Ledenvergadering van De Batavieren vindt plaats op zaterdag 7 november 2015 in het clubhuis van SCHC.
De kosten voor deelname bedragen € 25,- per persoon en worden t.z.t. in rekening gebracht door de penningmeester.
Programma
17.00 – 18.00 uur : Borrel
18.00 – 20.30 uur : Algemene Ledenvergadering
20.30 – 22.00 uur : Diner Nieuwe leden
Als kandidaatleden worden dit jaar de volgende spelers voorgesteld: Robert Tigges, Lucas Judge, Hidde Kruize en Hidde Turkstra.
 
zondag 13 september 2015
Afgelopen week zijn ons helaas twee leden ontvallen: Henk Mees, Batavier nr. 84 en Frits Pont, Batavier nr. 140. Henk (geboren 1923) speelde in zijn actieve jaren bij Amsterdam en Victoria en was in 1972 voorzitter van de lustrumcommissie die het 35-jarig bestaan luister bijzette. Frits (1928) hockeyde bij Hilversum, Laren - waarmee hij in 1956 landskampioen werd - Amsterdam en Bloemendaal. Onze gedachten gaan uit naar hun beider familie en (hockey)vrienden. 
 
zaterdag 22 augustus 2015
Nieuwsafbeelding
Het jaarlijkse treffen met Shell, op zaterdag 22 augustus op HC Rotterdam, werd met grote cijfers gewonnen: 14-5. In de 63ste ontmoeting kwamen de Batavieren-doelpunten van de sticks van gastspeler Robert Tigges (6x), Gijs Wetering (3x), Gert-Jan Schlatmann, Rick Volkers en Teun Rohof. De Batavieren-selectie bestond verder uit: Rolf Peters, Remko Slotema, Reinier Siderius, Piet Gunning, Oene van Brunschot en twee invallers.
 
zondag 28 juni 2015
Nieuwsafbeelding
In navolging van de zwemmers ( De Nautoiren ) hebben nu ook de volleyballers een vereniging voor oud-internationals en mensen die veel voor de volleybalsport hebben betekend. Op zondag 28 juni was Den Haag de eerste echte bijeenkomst van De Volaren , een club die niet was ontstaan zonder 'een duwtje' van De Batavieren. Zoals bekend was een van de doelstellingen  van het laatste lustrum, dat het thema Connect meekreeg, om 'het Batavieren-concept' te introduceren in andere sporten. Dat is dus opnieuw gelukt en als dank waren namens De
 
zaterdag 27 juni 2015
Nieuwsafbeelding
HCM Arnhem vierde op zaterdag 27 juni haar 40-jarig bestaan. Op het programma stond onder meer een wedstrijd tegen De Batavieren, die weliswaar met een volwaardige selectie naar het oosten kwamen, maar niet met louter Batavieren. Het mocht de pret niet drukken, want het publiek in Arnhem genoot met volle teugen van de hockeykunsten van onder anderen Klaas Vermeulen, Teun Rohof, Jeroen van Eijk, Bart van Kersbergen en Harm Jan Kuipers. De wedstrijd eindigde in een 4-6 zege voor De Batavieren en het bleef na afloop dan ook nog lang onrustig aan
 
zondag 14 juni 2015
Nieuwsafbeelding
Op de uitstekende golfbaan 'Broekpolder', met perfecte greens, werd op vrijdag 12 juni onder bijna tropische weersomstandigheden de 46ste editie van de traditionele golfwedstrijd tussen de Batavieren en de Flamingo's (cricketers) gespeeld. Vanwege een aantal 'last minute' afzeggingen moesten slechts tien Batavieren het opnemen tegen twaalf Flamingo's. Dit werd opgelost door in de laatste twee flights twee Batavieren tegen drie Flamingo's te laten spelen. De uiteindelijke uitslag was 8-2 in het voordeel van de Batavieren, maar het was
 
donderdag 28 mei 2015
Nieuwsafbeelding
Nadat zowel de voorzitter van de hockeybond, als de directeur van het bondsbureau hindernissen hadden opgeworpen voor Le Touquet, door een extra competitieweekeinde in te plannen voor de Amsterdamse jeugd, dreigde voor het eerst in ruim 50 jaar het traditionele Batavieren-evenement geen doorgang te vinden door gebrek aan Batavieren-deelnemers. Maar het  evenement, waarbij op de camping van l ‘Orée du Bois hele Batavieren-gezinnen traditioneel met vrouw en kids genieten van zon, zee, strand en hockey kon gelukkig op het laatste
 
dinsdag 12 mei 2015
Nieuwsafbeelding
Op de eerste zomerse dag van het jaar is de jaarlijkse ' Onderlinge' gespeeld. Een toch nog winderige "Kennemer" in Zandvoort begroette op 11 mei slechts 17 Batavieren (in 2014 waren er 25 deelnemers). Maar iedereen verscheen optimaal voorbereid en ingesmeerd met zonnebrand aan de start.
 
dinsdag 7 april 2015
Nieuwsafbeelding
Batavieren Robert van der Horst, Rob Reckers, Mink van der Weerden, Bob de Voogd en Marcel Balkestein hebben de Euro Hockey League gewonnen. Op tweede paasdag wonnen zij met hun club Oranje-Zwart in de finale van het Duitse Uhlenhorster HC na een knotsgekke serie shoot-outs. Gefeliciteerd mannen!
 
2014
woensdag 31 december 2014
Nieuwsafbeelding
Dick Loggere is op 30 december overleden. De oud-speler van Laren is 93 jaar geworden. Dick, Batavier nr. 75, kwam in de periode 1946-1958 liefst 85 keer uit voor het Nederlands elftal, waarvan elf jaar als captain. Bij zijn afscheid als international werd gedacht dat het aantal interlands dat hij als centerhalf speelde, schier onovertrefbaar was. Onder aanvoering van Dick behaalden de Nederlandse hockeyers zowel op de Zomerspelen van Londen in 1948 (brons) als die van Helsinki in 1952 (zilver) olympisch eremetaal. Met Laren, waar hij van
 
maandag 8 december 2014
Nieuwsafbeelding
Afgelopen weekend bereikte ons het droevige nieuws van het overlijden van Lex Beek. De oud-voorzitter en erelid is 70 jaar geworden. Lex, die alle nationale jeugdteams doorliep, werd in 1971 Batavier als speler van Nijmegen 1. Van dit team maakte hij liefst twintig jaar deel uit, als rechtsbinnen en voorstopper. In 1978 werd Lex bestuurslid, een rol die hij tot 1988 bekleedde; eerst als penningmeester en vanaf 1985 als voorzitter. Lex was een Batavier in hart en nieren, altijd opgewekt en vrijwel altijd en overal aanwezig. Zoals ook tijdens
 
maandag 24 november 2014
Nieuwsafbeelding
Het is zaak dat de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) zich uitspreekt om met het nationale mannenteam écht de nummer één van de wereld te willen worden. Bovendien moet de positie van het Nederlandse mannenhockey van jeugd tot en met het nationale team grondig worden geëvalueerd. Dit moet leiden tot een toegesneden organisatie en meer analytische programma’s en plannen om de kloof met de concurrentie te overbruggen. Hierbij horen extra inspanningen van alle betrokkenen alsmede financiën.  Dit zijn de
 
zondag 2 november 2014
Nieuwsafbeelding
De Algemene ledenvergadering 2014 vond, zoals we de laatste jaren gewend zijn, plaats in het clubhuis van SCHC. Een groot aantal Batavieren was naar Bilthoven afgereisd om onder meer de nieuwe welkom te heten. Erik Bouwens (Kampong), Mink van der Weerden (OranjeZwart), Mark Jenniskens (Oranje Zwart), Seve van Ass (Rotterdam) en Floris van der Linden (HGC) werden geïnstalleerd als Batavier, na zich allen goed staande te hebben gehouden ten overstaan van het gemêleerde gezelschap Batavieren. De jaarlijkse prijzen werden ook weer uitgereikt:
 
vrijdag 31 oktober 2014
Nieuwsafbeelding
Klaas Drupsteen volgde de lustrumactiviteiten twee jaar lang op de voet. Dat leverde, aangevuld met een aantal interviews, dit indrukwekkende filmdocument op.
 
maandag 20 oktober 2014
Nieuwsafbeelding
Een select gezelschap Batavieren van alle leeftijden en uit alle windstreken toog op 18 oktober richting Leeuwarden om het 90-jarig bestaan van de plaatselijke MHC te vieren. En dat niet alleen: ook om het hagelnieuwe waterveld te openen. Als tegenstander wachtten drie teams uit evenzoveel periodes van het niet al te roemruchte verleden van de Friese club. Op team 1, het jongst en het minst talentvol, werd een kleine overwinning geboekt. Tegen team 2, stukkie slimmer en ouder, werd gelijkgespeeld en tegen team 3, best goed maar ook best oud,
 
maandag 22 september 2014
Nieuwsafbeelding
Vrijdag 19 september is Jaap Leemhuis in zijn woonplaats Den Haag overleden. Hij is 72 jaar geworden. Jaap was Batavier nr. 207 en lid sinds 1961. Hij was international in de jaren zestig; als verdediger speelde hij 61 interlands en nam hij deel aan de Olympische Spelen van Rome in 1960 - nota bene als speler van SCHC 2 - en van Tokyo in 1964. Ook kwam hij vier keer uit voor het Nederlands cricketteam. Jaap, lid van verdienste van Stichtse, stopte al op 23-jarige leeftijd met tophockey.
 
dinsdag 26 augustus 2014
Nieuwsafbeelding
Augustus is niet de beste maand om met de Batavieren een wedstrijd te spelen. Althans, niet als de tegenstander een Overgangsklasser is. Op een zondag. De oefenschema's van de eerste teams laten geen ruimte voor dit soort potjes. Zo kon het gebeuren dat op 24 augustus op Rood-Wit een Batavieren-selectie op leeftijd het strijdperk betrad in gezelschap van een stuk jongere maar vooral veel fittere tegenstander, die ook nog eens onder leiding stond van een coach die nog nooit van het fenomeen 'vriendschappelijke demonstratiewedstrijd' had
 
dinsdag 8 juli 2014
Nieuwsafbeelding
Het WK in Den Haag leverde Nederland 1 gouden en 1 zilveren medaille op. Maar het toernooi kende veel meer cijfers. De FIH bracht ze samen in 1 overzicht.

 
maandag 30 juni 2014
Nieuwsafbeelding
In de uren voorafgaand aan Nederland-Mexico trad een Batavieren-selectie op Kampong aan tegen Nederlands A. De Oranjetalenten kregen in een sportieve wedstrijd hockeyles: 8-4. Grote man aan Batavierenzijde was Marten Eikelboom, de getructe aanvaller scoorde drie keer. Roderick Weusthof nam twee treffers voor zijn rekening, de overige goals kwamen op naam van Quirijn Caspers, Ronald Brouwer en Melchior Looijen. De andere Batavieren die op zondag 29 juni in de Domstad in actie kwamen, waren: Balle van Ede, Floris Evers, Tycho van Meer, Oene van
 
maandag 16 juni 2014
Nieuwsafbeelding
Tijdens het WK in Den Haag speelden een Batavieren-team op vrijdag 13 juni een wedstrijd tegen een afvaardiging van Rabobank. Het duel in het GreenFields stadion eindigde in een 9-6 overwinning. Voor de rust was Erik Gerritsen twee keer trefzeker, na de pauze was de toekomstige KNHB-directeur spoorloos. Floris Evers maakte het doelpunt van de dag toen hij zijn backhandschot, ook tot zijn eigen verbazing, in de verre kruising zag belanden. De overige goals kwamen op naam van Ronald Brouwer (2), Melchior Looijen (2), Geert-Jan Derikx
 
zondag 15 juni 2014
Nieuwsafbeelding
Het kleine WK-stadion was op vrijdag 13 en zaterdag 14 juni het decor voor een bijzondere toernooi: de Batavieren, met louter spelers van de olympische ploeg uit 1996 en het WK-team van 1998, speelden in een vierluik tegen 'teams van toen' uit Engeland, Duitsland en Spanje. De wedstrijd op vrijdag tegen de Engelsen ging nipt verloren, het duel van zaterdag tegen de Spanjaarden - die zowel in Atlanta als in Utrecht de tegenstanders waren in de finale - eindigde in een gelijkspel. Het vierluik was het slotstuk van de lustrumactiviteiten ter
 
dinsdag 10 juni 2014
Nieuwsafbeelding
Uiteraard was dit weer de beste LT ooit. Nee, de camping is niet ideaal. Nee, het weer was niet een 10. En ja, ik  had er zondag en maandag wel 5 kunnen inschieten. Nee, die bal van Gert was nog niet over de lijn. En nee, die laatste gin-tonic die ik kreeg van Doeke was verstandig. Ja, we hadden het toernooi makkelijk kunnen winnen. Ja, Koen heeft nu 2 dikke enkels. En Marten een stijve ham. Gijs een dikke knie. En een rohibnolletje voor Greg is geen sinecure. Gwen en Tjeerd zijn (nog) net iets handiger
 
woensdag 4 juni 2014
Nieuwsafbeelding
Tijdens het WK in Den Haag presenteerde Erik Gerritsen, mede namens John Elffers, Fons Fonteijn en Jacques Brinkman, het Batavieren-onderzoek naar de prestaties van de Nederlandse hockeymannen en hun belangrijkste concurrenten in de afgelopen twee decennia. Het onderzoek is hier in zijn geheel terug te lezen.
 
dinsdag 3 juni 2014
Nieuwsafbeelding
Voor de 45ste keer werd op maandag 2 juni op de gastvrije en mooie baan Broekpolder de golfwedstrijd tegen de Flamingo's (cricketers) gespeeld. Twaalf Batavieren en twaalf Flamingo's gingen met ideaal golfweer de baan in. Een aantal Batavieren-partijen stond gedurende de match flink 'down', maar met de vereiste wilskracht werd uiteindelijk met een sublieme score van 11-1 gewonnen. Captain Eddy Zwier ontving de prachtige zilveren wisselbokaal tijdens het aansluitende diner, waarbij namens de onlangs overleden Benno Schmeink de wijn werd
 
maandag 2 juni 2014
Nieuwsafbeelding
Op het WK in Den Haag worden op dinsdag 3 juni tijdens het Batavierencongres , de resultaten gepresenteerd van het tophockey-onderzoek waaraan het afgelopen jaar is gewerkt door John Elffers, Fons Fonteijn, Jacques Brinkman en Erik Gerritsen. Doel van het onderzoek en congres is leren en verbeteren, door prestaties uit het verleden en heden te analyseren en door input en inzichten uit andere landen en andere sporten te verwerven. Voor het onderzoek zijn, in samenwerking met Infostrada, onder meer de prestaties van 1990 tot heden van
 
donderdag 29 mei 2014
Nieuwsafbeelding
Bij de eerste editie van het Nederlands Kampioenschap HockeyGolf in Rijswijk eindigden Jan Jorn van 't Land (rechts) en Karel Klaver als tweede en derde. De 'professionals', zoals beide Batavieren steevast door de organisatie werden aangeduid, moesten in een play-off over twee holes hun meerdere erkennen in Dirk Wils, een 'amateur' van Ring Pass. In de wedstrijd over negen holes noteerden Jan Jorn en Karel een score van respectievelijk 53 (negen boven par) en 52 slagen. Jesse Mahieu en Rogier van 't Hek deden met hun score van 56 slagen
 
woensdag 28 mei 2014
Nieuwsafbeelding
Deze week is de hockeycarrière van Teun de Nooijer in stripvorm van de persen gerold. Het boek, van de hand van Luc Verschuuren, behandelt op humoristische wijze diverse hoogtepunten uit het hockeyleven van onze eigen nummer 14, vanaf zijn geboorte in 1976 tot aan zijn afscheidswedstrijd in 2013 in Rotterdam. Naast zijn belevenissen bij Bloemendaal, komen vooral zijn avonturen met het Nederlands elftal aan bod: vijf Olympische Spelen, WK's, EK's en een enkele Champions Trophy. En er zijn gastoptredens van een groot aantal Batavieren en vele
 
maandag 26 mei 2014
Nieuwsafbeelding
Op een regenachtige namiddag in Utrecht stond de wedstrijd tegen Nederlands B op het programma. Het publiek was op Kampong de grote winnaar, want de eindstand van het duel tussen oude en wellicht toekomstige hockeyglorie eindigde in 12-10 in het voordeel van de Batavieren. Topscorers aan onze kant waren Melchior Looijen en Eby Kessing. De onlangs met tophockey gestopte Schaerweijdenaar en Bloemendaler schoten beiden vier keer raak. Quirijn Caspers was op zijn eigen club goed voor drie treffers. Ook kwam er nog een doelpunt van de
 
donderdag 22 mei 2014
Nieuwsafbeelding
Rogier Hofman en Tim Jenniskens hebben woensdag 21 mei de stichting ‘Sport Helpt’ gelanceerd. De twee Batavieren organiseren in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (NVK) ontmoetingen voor ernstig zieke kinderen met een topsporter van zijn of haar favoriete sport. Het idee voor de stichting ontstond toen Rogier eind 2011 in Nijmegen op bezoek ging bij de zieke Kevin. ‘Vanuit de bond kwam de vraag of ik langs wilde gaan. Het was heel bijzonder dat ik met zo weinig moeite een kind zo blij kon maken. Ik hoorde
 
maandag 19 mei 2014
Nieuwsafbeelding
Tijdens het WK in Den Haag vindt op dinsdag 3 juni de presentatie plaats van het onderzoek naar de prestaties van het Nederlandse mannenhockey in de laatste twintig jaar. Voor deze bijeenkomst, die onder leiding staat van Floris Evers, zijn uitgenodigd alle Batavieren en prominenten uit de sportwereld, overheid en bedrijfsleven. Het congres begint om 16.00 uur en is inclusief borrel/diner en een bezoek aan de wedstrijd Nederland – Zuid-Korea (19.15 uur).
 
vrijdag 16 mei 2014
Nieuwsafbeelding
In navolging van Stephan Veen (zie nieuwsbericht uit mei 2013) was ook Roderick Weusthof te gast in het programma Clubgenoten van Omroep Gelderland. Bekijk hier de aflevering met Knoest jr.
 
woensdag 14 mei 2014
Nieuwsafbeelding
Onder de achttien spelers die bondscoach Paul van Ass heeft geselecteerd, zitten twaalf Batavieren: Jaap Stockmann, Pirmin Blaak, Billy Bakker (foto), Marcel Balkestein, Wouter Jolie, Jeroen Hertzberger, Robbert Kemperman, Rogier Hofman, Sander de Wijn, Constantijn Jonker, Robert van der Horst en Klaas Vermeulen houden in Den Haag ook onze eer hoog. Voor Bob de Voogd was helaas geen plaats in de WK-selectie. Ook het begeleidingsteam heeft een Batavier in de gelederen: Maarten van Heeswijk is manager van Oranje.
 
maandag 12 mei 2014
Nieuwsafbeelding
Rabobank heeft in de aanloop naar het WK in Den Haag vier commercials gemaakt met als thema 'Samen sterker'. In een van de filmpjes spelen Sander de Wijn en Robbert Kemperman de hoofdrol.
 
zondag 11 mei 2014
Nieuwsafbeelding
Het jaarlijkse treffen met Shell vond plaats op zaterdag 10 mei op HC Rotterdam. De 62ste wedstrijd tegen de geel-rode brigade werd nipt gewonnen: 4-3. Mede dankzij een aantal fantastische reddingen van Rolf Peters, die in de slotseconden zelfs een zekere Shell-treffer op miraculeuze wijze uit zijn doel hield. De Batavieren-doelpunten kwamen van de stick van Gijs Weterings, Teun Rohof (2) en een Rotterdamse gastspeler. Na afloop werd in het clubhuis van HCR afscheid genomen van de 90-jarige Shell-icoon Henk Dijxhoorn (op de foto vijfde van
 
dinsdag 6 mei 2014
Nieuwsafbeelding
Op een prachtige zonnige dag met weinig wind, streden 23 Batavieren op 5 mei op de fairways van de Kennemer om de jaarlijkse 'onderlinge' Batavieren-golftrofee.
Na 18 holes wachtte het terras voor een uitgebreide borrel, bitterballen en ossenworst. Theo Ykema, weliswaar in handicart, had een mooie score (39 stablefordpunten) binnengebracht, maar de sterke winnaar was Frits Sträter met 42 punten.
 
donderdag 24 april 2014
Nieuwsafbeelding
Oud-voorzitter Benno Schmeink is op dinsdag 22 april op 99-jarige leeftijd overleden. Hij leidde de Batavieren in de periode 1964-1968, daarvoor maakte hij ook al deel uit van het bestuur. Benno (tweede van rechts) was zijn hele leven lid van BMHC, waarmee hij in 1938 landskampioen werd. Ook was hij jarenlang preses van Bloemendaal, bij zijn aftreden in 1965 werd hij voor zijn vele verdiensten zelfs benoemd tot erevoorzitter van de Mussen. >>
 
maandag 21 april 2014
Nieuwsafbeelding
Een kleine Batavieren-afvaardiging meldde zich op Paaszaterdag op HC Athena. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de club uit Amsterdam-Watergraafsmeer stond een intensieve wedstrijdsessie van een uur gepland waarin we het, in een zes tegen zes-variant op een half veld, opnamen tegen vier verschillende teams, die elk een kwartier de longen uit hun lijf liepen. Het eerste kwart - waarin Gregory van Hout na een minuut uitviel met een hamstringblessure en Marc Benninga vijftien seconden later aangaf veel last van zijn kuit te hebben -
 
2013
zaterdag 2 november 2013
Nieuwsafbeelding
Videoverslag van Klaas Drupsteen van de algemene ledenvergadering in de IJ-kantine in Amsterdam en het aansluitende Herendiner ter gelegenheid van het vijftiende lustrum.
 
zondag 30 juni 2013
Nieuwsafbeelding
Videoverslag van Klaas Drupsteen van het familieweekend in Rockanje op MHV Forcial ter gelegenheid van het vijftiende lustrum.
 
dinsdag 14 mei 2013
Nieuwsafbeelding
Bekijk hier de aflevering van het regionale sportprogramma Clubgenoten waarin Stephan Veen teruggaat in de tijd en zijn oude jeugdteam van de Doetinchemse HC ontmoet.